FUJIFILM X-T2 minitest og førsteinntrykk

posted in: Produkttester | 0

Jeg fikk låne et kamera fra Interfoto i helgen som gikk. Det gjaldt FUJIFILM X-T2 med zoom 16-55 f/2.8. Mitt daglige kamera er Panasonic Lumix GH3 med 14-140 zoom, som jeg fikk levert allerede desember 2012.
Mitt første inntrykk var at det har skjedd mye med speil-løse kameraer på den tiden – drøye 4 år.
Jeg gikk i Oslo sentrum på ettermiddagen, for å finne motiver, og ikke minst lære kameraet. Jeg skulle nemlig være support-person for en Fujifilm-ambassadør under en seminar/workshop i Drammen mandag formiddag. Det gjaldt Faye og Trevor Yerbury fra Edinburgh. http://www.yerburystudio.com.

Nå viste det seg at Trevor og jeg hadde ulik firmware, så det endte med at vi byttet kamera under seansen, – slik at han brukte et kamera jeg kjente. Han hadde selv kun hatt kamera i noen få dager mer enn meg. Normalt bruker han X-Pro2. Grunnen til X-T2 var at denne har Tethering. Det vil si overføring direkte fra kamera til en MacBook eller PC via USB, da bildene skulle vises fortløpende på storskjerm under seansen. X-Pro2 er mer for profesjonelle i følge Fujifilm, men X-T2 er mer moderne. Da ser vi frem til X-Pro3 snart.. – med Tethering.

Men tilbake til erfaringen med X-T2 på den korte tiden. Kombinasjonen X-T2 og 16-55 f/2.8 ga noen utrolig klare og fine filer for utsnitt eller å blåse opp i større formater. Kamera gir 24 megapiksler filer, som var utrolig rene og fine – selv på 6400 og 12800 iso. Dette med at man kan velge filmprofiler som Velvia eller negativfilm for portrett, er en fin ting for de som fotograferer mye, – og vil ha kamera til å gjøre mest mulig av bildebehandlingen. Det at man har betjening for ISO, lukker og over-/undereksponering så tilgjengelig, og låsbart – ga et veldig godt førsteinntrykk, som ikke gikk over.

[gallery_bank type=”images” format=”masonry” title=”true” desc=”false” responsive=”true” animation_effect=”bounce” album_title=”true” album_id=”10″]

Nattbilder er en passende utfordring for X-T2 – ISO 6400 1/70 sek. f/4.0 frihånd

Videofunksjonene er ikke utelatt på et så nytt kamera. Men førsteintrykket var at Fujifilm har prioritert fotografering fremfor video. Kamera manglet headphone uttak, og innebygget bildestabilisering. X-T2 støtter riktignok objektiver med optisk bildestabilisering. Bortsett fra det, så var det flotte video muligheter, med 4k direkte til SD-kort. Selv til et kort som er 4 år gammelt (25p). Jeg hadde ikke tid til å studere video-funksjonen i mer enn en drøy halvtime. Så det ble med den lille testen dere ser nedenfor. Opptaket er gjort på 4k til kort. Etterpå valgte jeg 1080p i Final Cut Pro X, og zoomet i bildet, da det er nok informasjon til å kunne ta utsnitt.

Konklusjonen må være at dette er et utmerket kamera for den som har prioritet på fotografi. Kontroll på lyden er viktig under video, så derfor å utelate headphone-uttak betyr vel at Fujifilm ønsker at du velger et annet kamera til video.