Politisk fengsel i Peniche blir nå museum

posted in: Peniche, Portugal | 0

Peniche er kjent for sitt politiske fengsel under det autoritære regimet til António de Oliveira Salazar, mellom 1934 og 1974, som ble avsluttet av Nellikrevolusjonen.

Stort museum skal det bli. Peniche, Portugal. Foto © RoyGabrielsen.com

Peniche festning ligger i kommunen Peniche i Leiria District, Portugal. Bygd på tuftene av det tidligere slottet Atouguia da Baleia, hvorav bare noen få rester er igjen, den første konstruksjonen fant sted i 1557 og 1558, men det har også vært mange etterfølgende endringer. Dens forsvarsvegger omslutter et område på to hektar, delt i øvre og nedre del. Festningen har hatt en rekke funksjoner blant annet som et politisk fengsel under det autoritære Estado Novo-regimet. Selve Peniche var opprinnelig en øy, med kanal mellom fastlandet og øya. Bevegelsene i de store sanddynene gjorde Peniche til en halvøy. Dette skjedde helt tilbake i middelalderen.

Festningen var stadig under angrep fra engelske og franske styrker, og pirater/sjørøvere.

I 1625, Filip IV av Spania fremhevet viktigheten av å bygge et fort på Berlengas-øyene, ti kilometer utenfor kysten av Peniche, da disse ofte ble besøkt av sjørøvere. Han foreslo også å åpne en kanal mellom Peniche og fastlandet, og dermed returnere Peniche til å være en enkel forsvarbar øy. Imidlertid, mens Berlengas fort til slutt ble bygget, forble Peniche koblet til fastlandet.

Øya Berlenga i bakgrunnen. Hit kan man ta små skyss-båter. Peniche, Portugal. Foto © RoyGabrielsen.com
En liten kanal inn til marinaen. Peniche, Portugal. Foto © RoyGabrielsen.com

Under jordskjelvet i 1755 ble store deler av Portugal berørt, også festningen, men skadene ble reparert.

Under første verdenskrig (1914-1918), tyske og østerrikske statsborgere ble holdt fanget der. Fra 1928 ble bygningene brukt som tuberkulose-sanatorium. Men i 1934, under Estado Novo (Salazar), eller “andre republikk”, festningen ble omgjort til et maksimal sikkerhet, politisk fengsel. I 1938 alle bygninger tilhørende festningen ble klassifisert som et nasjonalt monument, som førte til at noen reparasjonsarbeider ble gjennomført i påfølgende år, i noen tilfeller ved bruk av fanger som arbeidskraft.

I dag er festningen et museum, og har fått tilført masse penger til restaurering.

I følge Wikipedia, er festningen nå stengt (2019), men det stemmer ikke. De deler av festningen hvor det pågår restaurering er stengt, men svært mye er åpent. Dette kan jo endre seg i løpet av 2019/2020 lavsesong.

Det som er åpent nå, ble offisielt åpnet av statsminister António Costa den 2. mai 2019.

Museumet skal bli kjent som:
National Museum of Resistance og Freedom ( Museu Nacional da Resistencia e da Liberdade )